Δύο πολύ ισχυρά χαρτιά έχει πλέον στα χέρια της η Χαλκιδική, για να αναδείξει τον πράσινο χρυσό που γεννάει πλούτο, αναπτύσσει την τοπική οικονομία, εξασφαλίζει απασχόληση και εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα και κάνει γνωστή την βορειοελλαδική χερσόνησο στη διεθνή αγορά. Τα δύο αυτά «χαρτιά» είναι τα ΠΟΠ ελαιόλαδα της Χαλκιδικής, το «ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής» και, τώρα το «ΠΟΠ Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής».
Μόλις στις 29 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη ενός νέου ελληνικού προϊόντος στο μητρώο των προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ. Είναι το «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παρασκευάζεται κατά 90% από την ποικιλία Στρογγυλολιά (Γαλανή, Πρασινολιά) και, κατά 10 % κατ’ ανώτατο όριο από την ποικιλία Χονδροελιά Χαλκιδικής.
Η προσπάθεια αναγνώρισης του Γαλανού σε προϊόν ΠΟΠ ξεκίνησε από τον τοπικό συνεταιρισμό, σε μία περιοχή που η κύρια γεωργική καλλιέργεια είναι η ελαιοκομία και ειδικότερα, η παραγωγή ελαιολάδου από κτήματα μη ποτιστικά.
Για το Γαλανό Μεταγγιτσίου, η αναγνώριση αυτή αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία και δυνατότητα προώθησης του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μεταγγιτσίου, που προέρχεται κυρίως από βιολογική καλλιέργεια, έχει ήδη αποσπάσει θετικές κριτικές σε Αγγλία, Γερμανία αλλά και Κίνα.
Όπως επισήμανε στη Voria.gr ο διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, στο αγρόκτημα Μεταγγιτσίου καλλιεργούνται 12.500 στρέμματα με 260.000 ρίζες ελιάς και από την παραγωγή τους, το 90% κατευθύνεται στην παραγωγή ελαιολάδου.
«Το Γαλανό Μεταγγιτσίου, έχοντας εξασφαλίσει πλέον τη σφραγίδα του ΠΟΠ, αποκτά ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την προώθησή του στις αγορές. Συνεπώς, εάν το Γαλανό, μετά από συστηματικές προωθητικές ενέργειες, αποκτήσει αναγνωρισιμότητα, τότε θα δημιουργηθεί ένα πρόσθετο κίνητρο για να αναπτυχθεί περαιτέρω η ελαιοκομία στη περιοχή καθώς το αγρόκτημα Μεταγγιτσίου καλύπτει μία συνολική έκταση 18.200 στρεμμάτων.»
Σημειώνεται ότι το Γαλανό, είναι το δεύτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ που παράγεται στη Χαλκιδική. Τον Ιούλιο του 2013 στο μητρώο των προϊόντων ΠΟΠ εντάχθηκε το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, ένα προϊόν που βγαίνει από την χονδροελιά Χαλκιδικής.
Μάλιστα, θα πρέπει να τονιστεί ότι το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής ΠΟΠ, είναι το μόνο ΠΟΠ αγουρέλαιο της Ελλάδας, από τα περίπου 29-30 ΠΟΠ εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της χώρας μας.
«Η Χαλκιδική, θα πρέπει να τονιστεί, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα σε ό,τι αφορά στη καλλιεργητική φροντίδα των ελαιώνων όπως και σε όλη την αλυσίδα επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης ελαιολάδου αλλά και βρώσιμης ελιάς, με υπερσύγχρονες μονάδες», τόνισε ο κ. Τερτιβανίδης.
Ωστόσο, το ελαιόλαδο και ειδικότερα το Αγουρέλαιο ΠΟΠ, έχουν ανταγωνιστή την ίδια τη βρώσιμη ελιά, την πράσινη ελιά Χαλκιδικής που πριν ...λαδώσει, νωπή, ανεπεξέργαστη, πιάνει 1ευρώ το κιλό, τιμή παραγωγού, ενώ μπορεί κάποιες χρονιές να φτάσει και στα 1,10 ευρώ/κιλό. Όταν όμως για 1 κιλό αγουρέλαιου απαιτούνται 12 κιλά ελιάς, η τιμή του ελαιολάδου φτάνει να κυμαίνεται από 8 ως 15 ευρώ το μισόλιτρο, τιμή υψηλή για την εσωτερική αγορά με αποτέλεσμα οι μικρές ποσότητες που παράγονται ( όχι πάνω από 20 τόνους αγουρέλαιου το 2014) να εξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ και κατά δεύτερο στην Ευρώπη.
Όπως και να έχει, τα δύο αυτά ελαιόλαδα ΠΟΠ της Χαλκιδικής, έχουν πλέον εξασφαλίσει ισχυρούς «τίτλους ποιότητας», που προστίθενται στις πιστοποιήσεις που είχαν ήδη αποκτήσει, δίνοντας έτσι μία δυναμική προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στη καταπράσινη Χαλκιδική.
Πηγή: https://www.voria.gr/index.php/article/i-chalkidiki-sti-diethni-agora-me-dio-anagnorismena-eleolada-pop?fbclid=IwAR2_zI96i4AHo81CeiUBtPL3ulHNUWDvrbXqmjChOdya61V5pwXuASrDbJo