Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η σχέση διατροφής και υγείας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης (460 π.Χ.) συνέδεσε τη σωστή διατροφή και την άσκηση με την υγεία. Το γνωστό ρητό: ‘‘Νους υγιής εν σώματι υγιεί’’, μας δείχνει την αναγνώριση της σχέσης μεταξύ της διανοητικής και της σωματικής υγείας που διατυπώθηκε χιλιάδες χρόνια πριν. Το αρχαίο ρητό εμφανίζεται έπειτα από την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης για τη σωστή διατροφή του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό, στην ανθυγιεινή διατροφή οφείλεται το 60% των θανάτων Παγκοσμίως και όχι στις μολυσματικές ασθένειες.
Τα τελευταία χρόνια προβάλλεται και συστήνεται η Μεσογειακή διατροφή ως κατάλληλη διατροφή για τις αναπτυγμένες κυρίως χώρες που ‘‘ασθενούν’’ από την αφθονία προϊόντων.
Η Μεσογειακή διατροφή που καταχωρήθηκε από την UNESCO το έτος 2010, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ένα διατροφικό μοντέλο που παραμένει σταθερό στο χωροχρόνο και αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ελάχιστο κρέας και κρασί. Το βασικότερο συστατικό όμως της μεσογειακής διατροφής είναι το Ελαιόλαδο.
Ξεχωρίζοντας το ελαιόλαδο μπορούμε να αναφέρουμε ότι η αφομοίωση του ελαιολάδου από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγάλη και σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από των Thomasson και Giovannini-Cevvini έδειξαν ότι ο βαθμός αφομοίωσης του μπορεί να φτάσει το 98%. Με Αποτέλεσμα να διευκολύνεται η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, των φαινολών και των άλλων ωφέλιμων συστατικών που περιέχονται στο ελαιόλαδο.
|
Ελαιόδεντρο Στο Μεταγγίτσι Χαλκιδικής
Ποκιλία Γαλανό ή Μεταγγιτσίνη |
Το Ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοκορεσμένα λίπη και η εισαγωγή στον οργανισμό δεν ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αντίθετα μάλιστα μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL. Από κλινικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από Ισπανούς γιατρούς στη Βαρκελώνη διαπιστώθηκε ότι άτομα που καταναλώνουν 25 κυβικά εκατοστά ελαιολάδου (2 κουταλιές περίπου της σούπας) καθημερινά, παρουσιάζουν λιγότερη οξείδωση της LDL και υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα.
Επίσης το ελαιόλαδο ασκεί ευεργετική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη. Σύμφωνα με μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποδεικνύεται ότι το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέους εντέρου.
Έρευνες όμως έχουν πραγματοποιηθεί και για την επίδραση του στις αγγειοκαρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης του Keys και των συνεργατών του (1986), σχετικά με τα περιστατικά θανάτων στις επτά χώρες όπου και πραγματοποιήθηκε η έρευνα, οι περιπτώσεις θανάτων από στεφανιαίες παθήσεις ήταν λιγότερες στις περιοχές όπου το ελαιόλαδο αποτελούσε την κύρια λιπαρή ύλη στο διαιτολόγιο τους.
Σημαντικό ρόλο παρουσιάζει το ελαιόλαδο και στην παιδική και βρεφική ηλικία όσο και στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Εκτενέστερα, το λινελαϊκό οξύ που συναντάται στο ελαιόλαδο έχει περίπου την ίδια περιεκτικότητα που έχει και στο μητρικό γάλα, επιπλέον το ελαιόλαδο επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, του αγγειακού συστήματος, όπως και στην ανάπτυξη των παιδιών (Grawford και οι συνεργάτες του 1980, Christakis και οι συνεργάτες του, 1980,1982), επίσης προστατεύει τα άτομα της τρίτης ηλικίας από αλλοιώσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και πιστεύεται ότι μπορεί να συντελέσει στην αύξηση μέσου όρου ζωής.
Αναφέροντας τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανισμό απαντάται το ερώτημα για την επίλυση και μείωση των σύγχρονων παθήσεων που προκαλούνται συνήθως από την κακή διατροφή και το στρες.
Το ελαιόλαδο και κυρίως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μας προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν σαν ασπίδες προστασίας για τον οργανισμό μας, κατά των διαφόρων παθήσεων. Ακολουθώντας το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και χρησιμοποιώντας το φυσικό χυμό του καρπού της ελιάς, δηλαδή το γνωστό σε όλους ελαιόλαδο που χάρη στις ευεργετικές του δράσεις καταφέρνει να κερδίζει έδαφος ακόμα και σε διεθνείς αγορές που ξεφεύγουν από τα όρια των μεσογειακών χωρών, μπορούμε να ελαττώσουμε τους κινδύνους παθήσεων και να μυηθούμε στην Μεσογειακή Διατροφή (από την Ελληνική λέξη «δίαιτα» ή τρόπος ζωής) που βασίζεται στο σεβασμό του εδάφους και της βιοποικιλότητας, στη διατήρηση και την ανάπτυξη παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων που σχετίζονται με την γεωργία και την αλιεία σε περιοχές της Μεσογείου και ιδιαίτερα στον τρόπο κατανάλωσης των τροφίμων .
Κασάπη Παυλίνα
Τε Γεωπόνος Αρχιτέκτονας Τοπίου
Σύμβουλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής
read more "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"