Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η σχέση διατροφής και υγείας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης (460 π.Χ.) συνέδεσε τη σωστή διατροφή και την άσκηση με την υγεία. Το γνωστό ρητό: ‘‘Νους υγιής εν σώματι υγιεί’’, μας δείχνει την αναγνώριση της σχέσης μεταξύ της διανοητικής και της σωματικής υγείας που διατυπώθηκε χιλιάδες χρόνια πριν. Το αρχαίο ρητό εμφανίζεται έπειτα από την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης για τη σωστή διατροφή του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό, στην ανθυγιεινή διατροφή οφείλεται το 60% των θανάτων Παγκοσμίως και όχι στις μολυσματικές ασθένειες.
Τα τελευταία χρόνια προβάλλεται και συστήνεται η Μεσογειακή διατροφή ως κατάλληλη διατροφή για τις αναπτυγμένες κυρίως χώρες που ‘‘ασθενούν’’ από την αφθονία προϊόντων.

Ξεχωρίζοντας το ελαιόλαδο μπορούμε να αναφέρουμε ότι η αφομοίωση του ελαιολάδου από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγάλη και σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από των Thomasson και Giovannini-Cevvini έδειξαν ότι ο βαθμός αφομοίωσης του μπορεί να φτάσει το 98%. Με Αποτέλεσμα να διευκολύνεται η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, των φαινολών και των άλλων ωφέλιμων συστατικών που περιέχονται στο ελαιόλαδο.
Το Ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοκορεσμένα λίπη και η εισαγωγή στον οργανισμό δεν ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αντίθετα μάλιστα μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL. Από κλινικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από Ισπανούς γιατρούς στη Βαρκελώνη διαπιστώθηκε ότι άτομα που καταναλώνουν 25 κυβικά εκατοστά ελαιολάδου (2 κουταλιές περίπου της σούπας) καθημερινά, παρουσιάζουν λιγότερη οξείδωση της LDL και υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα.
![]() |
Ελαιόδεντρο Στο Μεταγγίτσι Χαλκιδικής Ποκιλία Γαλανό ή Μεταγγιτσίνη |
Επίσης το ελαιόλαδο ασκεί ευεργετική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη. Σύμφωνα με μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποδεικνύεται ότι το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέους εντέρου.
Έρευνες όμως έχουν πραγματοποιηθεί και για την επίδραση του στις αγγειοκαρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης του Keys και των συνεργατών του (1986), σχετικά με τα περιστατικά θανάτων στις επτά χώρες όπου και πραγματοποιήθηκε η έρευνα, οι περιπτώσεις θανάτων από στεφανιαίες παθήσεις ήταν λιγότερες στις περιοχές όπου το ελαιόλαδο αποτελούσε την κύρια λιπαρή ύλη στο διαιτολόγιο τους.
Αναφέροντας τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανισμό απαντάται το ερώτημα για την επίλυση και μείωση των σύγχρονων παθήσεων που προκαλούνται συνήθως από την κακή διατροφή και το στρες.
Κασάπη Παυλίνα
Τε Γεωπόνος Αρχιτέκτονας Τοπίου
Σύμβουλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.