ΕΠΙΣΗΜΟ BLOG ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,με όνομα!
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου,σας καλωσορίζει στο blog elaiolado galano Metaggitsiou.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1924 και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί και εξυπηρετεί τα μέλη του.
Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες του συνεταιρισμού στρέφονται στην προώθηση των προϊόντων που παράγει ο τόπος μας.
Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι το κύριο προϊόν της περιοχής και η καλύτερη προώθηση τους στην αγορά και στο κοινό είναι ο στόχος μας.
Η βιολογική καλλιέργεια των ελαιοδέντρων με πιστοποίηση από τις εταιρείες BioHellas και Qways και της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πιστοποίηση από την TUV Hellas και με σύμβουλο την Αειφορική ΑΕ καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου,έπειτα από εργαστηριακές αναλύσεις, μας επιτρέπουν να ήμαστε σίγουροι για την ποιότητα του προϊόντος μας.

Σας Διασφαλίζουμε Την Ποιότητα,Μας Διασφαλίζεται Την Συνεργασία Και Την Επικοινωνία Μαζί Σας!

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
Metaggitsi, Chalkidiki, Greece
Agricultural Cooperative of Metaggitsi Chalkidiki produces and standartizes Extra Virgin Olive Oils of high quality. Tel:+30 2375092452 Mobile:+30 6950394670 FAX:+30 2375092452 email:agr.synetairismos.metagg@gmail.com www.metagitsi.gr

5/3/12

Στο περιοδικό Ελιά και Ελαιόλαδο: Το Χρυσό Υγρό που κατακτά τις ξένες αγορές

Στο περιοδικό Ελιά και Ελαιόλαδο, τεύχος 78ο, Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2011 , κυκλοφόρησε το άρθρο με τίτλο Γαλανο Μεταγγιτσίου: "Το Χρυσό Υγρό που κατακτά τις ξένες αγορές". Στα νότια του νομού Χαλκιδικής ανάμεσα στις Χερσονήσους του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας στο χωριό Μεταγγίτσι καλλιεργούν πάππου προς πάππου μια ιδιαίτερη ποικιλία πράσινης ελιάς, η οποία είναι και βρώσιμη και εξαιρετική για ελαιόλαδο, ανθεκτική στην ξηρασία και το ψύχος. Η καλλιέργεια της ποικιλίας Γαλανό ή Στρογγυλολιά ή Πρασινολιά, όπως είναι αλλιώς γνωστή υφίσταται πριν από το 1855, όπως αποδεικνύεται από τη μέθοδο της δενδροχρονολόγησης που πραγματοποιήθηκε σε υπέργηρα δέντρα του χωριού.
Το 1924 οι κάτοικοι του χωριού Μεταγγίτσι ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν έναν από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταγγιτσίου. Η καλλιέργεια του Γαλανού ριζώνει για τα καλά τα επόμενα χρόνια, επιβιώνει από μια μεγάλη φωτιά τη δεκαετία του 50’ και μπαίνει δυναμικά στη νέα χιλιετία με την ετήσια παραγωγή μέχρι και το 2006 να φθάνει τους 1400-1600 τόνους. Το 2006 αποτελεί χρόνο-σταθμό για το Μεταγγίτσι, καθώς και η καλλιέργεια δέχεται ισχυρό πλήγμα από τις παγωνιές. «Μερικοί ελαιώνες καταστράφηκαν εντελώς και μπήκαν ξανά από την αρχή. Η παραγωγή μειώθηκε δραματικά. Αν και συγκεντρώνουμε ακόμη στοιχεία, η παραγωγή για το 2011 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μόλις στους 100 τόνους», τονίζει στο Ελιά και Ελαιόλαδο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Κώστας Βλαβής, ο οποίος αναφέρει ότι σήμερα ο αριθμός των δέντρων ανέρχεται σε 450000 με τους παραγωγούς να φθάνουν τους 300.
Η καταστροφή αυτή στέκεται αφορμή να γυρίσει σελίδα ο Συνεταιρισμός και μαζί το ελαιόλαδο Γαλανό του Μεταγγιτσίου. «Όποιος δοκιμάσει μια φορά το ελαιόλαδο δεν το αλλάζει. Οι Θεσσαλονικείς που γνώριζαν το προϊόν μας ερχόταν στο χωριό και έπαιρναν το λάδι κατευθείαν από το εμφιαλωτήριο», σημειώνει ο κ. Βλαβής και προσθέτει: «Το 2006 συνειδητοποιούμε πλέον ότι πρέπει να μπούμε ως Συνεταιρισμός στην εμπορία και μάλιστα με επώνυμο προϊόν και να επεκταθούμε πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας».
Η προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει με τη ζήτηση το 2011 για το «Χρυσό Υγρό» το Εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου, το οποίο προέρχεται κυρίως από βιολογική καλλιέργεια να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Συνεταιρισμού, Παυλίνα Κασάπη, το Μεταγγίτσι έχει δεχθεί περισσότερες από 40 προτάσεις από όλο τον κόσμο για την προμήθεια του Γαλανού, αλλά με τις σημερινές ποσότητες παραγωγής η ζήτηση είναι αδύνατον να καλυφθεί. Πρόσφατα, ο Συνεταιρισμός υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με αντιπρόσωπο στη Ρωσία και σε πρώτη φάση θα του στείλει περίπου 20 τόνους. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για εξαγωγές σε Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες από τη Νιγηρία μέχρι το Καζακστάν.
 
Συνεχίζεται..........

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου, στο περιοδικό Ελιά και Ελαιόλαδο, τεύχος 78ο, στην αυριάνη ανάρτηση (06/03/2012) και μη χάσατε το περιοδικό Ελιά και Ελαιόλαδο, τεύχος 79ο, όπου θα υπάρχει συνέχεια του άρθρου. 

Επιμέλεια Δημοσίευσης: Κασάπη Παυλίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.