Της Παυλίνας Κασάπη
Τε Γεωπόνος, Αρχιτέκτονας Τοπίου Σύμβουλος/Μάρκετινγκ
Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής
‘‘Αρώματα της Μεσογείου’’
‘‘Κάνε την τροφή φάρμακο σου και το φάρμακο τροφή σου’’
|
Το poster διαφήμισης του Α/Σ Μεταγγιτσίου
Χαλκιδικής στο Λονδίνο |
Από πολύ παλιά ο άνθρωπος χρησιμοποίησε και εμπιστεύτηκε τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης, γύρω στα 400 π.Χ. δίνει μια λίστα με περισσότερα από 400 φάρμακα με ουσίες από βότανα και φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούνται έως και σήμερα και έπειτα από συστηματική παρατήρηση και έρευνα διατυπώνει την άποψη: ‘‘ Κάνε την τροφή φάρμακο σου και το φάρμακο τροφή σου’’.
Υιοθετώντας την άποψη του Ιπποκράτη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής αλλά και πεπεισμένοι ότι τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά αποτέλεσαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής προβήκαμε στη δημιουργία ενός νέου προϊόντος που ήρθε για να τονώσει, όχι μόνο την αγορά αλλά και τον ανθρώπινο οργανισμό!
Γνωρίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και τη βασική θέση που κατέχει στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, τολμήσαμε να ενισχύσουμε την υπόσταση του χρησιμοποιώντας την Ελληνική χλωρίδα, η οποία είναι πλούσια από φυτά που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, μονοακόρεστα και άλλα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό. Η Ελληνική χλωρίδα πλούσια σε είδη αριθμεί γύρω στα 6000 είδη φυτών, από τα οποία το 10% περίπου είναι ενδημικά, δηλαδή απαντώνται μόνο στη χώρα μας (Stridand Tan 1997). Έτσι, εμφανίζονται στη χώρα μας ως αυτοφυή είδη μερικά μπαχαρικά, βότανα και αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το τσάι του βουνού, η μέντα και πολλά άλλα, τα οποία εκτός από γαστρονομικό ενδιαφέρον συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας δια μέσου διατροφής.
Η σειρά ‘‘Αρώματα της Μεσογείου’’ τόλμησε να παντρέψει τις γεύσεις, τα αρώματα, τις θεραπευτικές ιδιότητες και τα θετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό κρατώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, το οποίο μένει στην κατηγορία του Εξαιρετικού, αλλά και των αιθέριων ελαίων που αποτελούν την ‘‘καρδιά’’ των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Ένα προϊόν που ανήκει στην κατηγορία delicatessen, το οποίο έχει ως βάση το ελαιόλαδο της ποικιλίας Γαλανή, η οποία ευδοκίμησε και καλλιεργείται συστηματικά μόνο στο Μεταγγίτσι Χαλκιδικής και είναι ξεχωριστό για το μοναδικό του άρωμα, την υψηλή περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ και την καλή αναλογία ελαϊκού οξέος με το λινελαϊκό και το λινολενικό που διαδραματίζουν διατροφικό και βιολογικό ρόλο καθώς και για τις πολύ πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τον Κοινοτικό Κανονισμό ελαιολάδου για τις σταθερές (Κ270, Κ232, ΔΚ), τα υπεροξείδια, τους κηρούς και την οξύτητα. Εκμεταλλευόμενοι τα παραπάνω χαρακτηριστικά του ελαιολάδου τονίσαμε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του για τον ανθρώπινο οργανισμό επιλέγοντας αυτοφυή αρωματικά φυτά, δημιουργώντας ένα μοναδικό προϊόν ανά τον κόσμο.
Μέρος α΄
‘‘Κάνε την τροφή φάρμακο σου και το φάρμακο τροφή σου’’
“Χρυσό Υγρό’’: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με έλαιο Rosmarinus officinalis
Το δεντρολίβανο, του οποίου η λατινική ονομασία σημαίνει ρόδο της θάλασσας ήταν γνωστό από τους αρχαίους Αιγυπτίους, Έλληνες και Ρωμαίους και έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαία Ελλάδα σε τελετουργίες σε ιερούς ναούς.
Το δεντρολίβανο θεωρείται φυσικό αντιοξειδωτικό και χαρίζει μεγάλη οξειδωτική σταθερότητα προσδίδοντας στο ελαιόλαδο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος. Επίσης θεωρείται ότι είναι: αφροδισιακό, αντιμικροβιακό αντισηπτικό ισχυρό, αιμοστατικό, αναλγητικό, καρδιοτονωτικό, στομαχικό, υπερτασικό και χωνευτικό.
Συνέχεια του άρθρου με λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους κωδικούς της σειράς "Αρώματα της Μεσογείου" θα ακολουθήσει σε επόμενες αναρτήσεις
read more ""Αρώματα της Μεσογείου", "Κάνε την τροφή φάρμακο σου και το φάρμακο τροφή σου''"