ΕΠΙΣΗΜΟ BLOG ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,με όνομα
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου,σας καλωσορίζει στο blog elaiolado galano Metaggitsiou.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1924 και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί και εξυπηρετεί τα μέλη του.
Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες του συνεταιρισμού στρέφονται στην προώθηση των προϊόντων
που παράγει ο τόπος μας.
Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι το κύριο προϊόν της περιοχής και η καλύτερη προώθηση τους στην
αγορά και στο κοινό είναι ο στόχος μας.
Η βιολογική καλλιέργεια των ελαιοδέντρων με πιστοποίηση από τις εταρείες BioHellas και Qways
και της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πιστοποίηση από την TUV Hellas και με σύμβουλο την Αειφορική ΑΕ
καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου,έπειτα από εργαστηριακές αναλύσεις,
μας επιτρέπουν να ήμαστε σίγουροι για την ποιoτητα του προϊόντος μας.
Σας Διασφαλίζουμε Την Ποιότητα,Μας Διασφαλίζεται Την Συνεργασία Και Την Επικοινωνία Μαζί Σας!

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
Metaggitsi, Chalkidiki, Greece
Agricultural Cooperative of Metaggitsi Chalkidiki produces and standartizes Extra Virgin Olive Oils of high quality. Tel:+30 2375092452 Mobile:+30 6950394670 FAX:+30 2375092452 email:agr.synetairismos.metagg@gmail.com www.metagitsi.gr

6/2/12

"Αρώματα της Μεσογείου", "Κάνε την τροφή φάρμακο σου και το φάρμακο τροφή σου''

Της Παυλίνας Κασάπη
Τε Γεωπόνος, Αρχιτέκτονας Τοπίου Σύμβουλος/Μάρκετινγκ
Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής


‘‘Αρώματα της Μεσογείου’’

‘‘Κάνε την τροφή φάρμακο σου και το φάρμακο τροφή σου’’


Το poster διαφήμισης του Α/Σ Μεταγγιτσίου
Χαλκιδικής στο Λονδίνο

Από πολύ παλιά ο άνθρωπος χρησιμοποίησε και εμπιστεύτηκε τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης, γύρω στα 400 π.Χ. δίνει μια λίστα με περισσότερα από 400 φάρμακα με ουσίες από βότανα και φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούνται έως και σήμερα και έπειτα από συστηματική παρατήρηση και έρευνα διατυπώνει την άποψη: ‘‘ Κάνε την τροφή φάρμακο σου και το φάρμακο τροφή σου’’.
Υιοθετώντας την άποψη του Ιπποκράτη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής αλλά και πεπεισμένοι ότι τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά αποτέλεσαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής προβήκαμε στη δημιουργία ενός νέου προϊόντος που ήρθε για να τονώσει, όχι μόνο την αγορά αλλά και τον ανθρώπινο οργανισμό!
Γνωρίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και τη βασική θέση που κατέχει στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, τολμήσαμε να ενισχύσουμε την υπόσταση του χρησιμοποιώντας την Ελληνική χλωρίδα, η οποία είναι πλούσια από φυτά που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, μονοακόρεστα και άλλα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό. Η Ελληνική χλωρίδα πλούσια σε είδη αριθμεί γύρω στα 6000 είδη φυτών, από τα οποία το 10% περίπου είναι ενδημικά, δηλαδή απαντώνται μόνο στη χώρα μας (Stridand Tan 1997). Έτσι, εμφανίζονται στη χώρα μας ως αυτοφυή είδη μερικά μπαχαρικά, βότανα και αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το τσάι του βουνού, η μέντα και πολλά άλλα, τα οποία εκτός από γαστρονομικό ενδιαφέρον συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας δια μέσου διατροφής.
Η σειρά ‘‘Αρώματα της Μεσογείου’’ τόλμησε να παντρέψει τις γεύσεις, τα αρώματα, τις θεραπευτικές ιδιότητες και τα θετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό κρατώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, το οποίο μένει στην κατηγορία του Εξαιρετικού, αλλά και των αιθέριων ελαίων που αποτελούν την ‘‘καρδιά’’ των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Ένα προϊόν που ανήκει στην κατηγορία delicatessen, το οποίο έχει ως βάση το ελαιόλαδο της ποικιλίας Γαλανή, η οποία ευδοκίμησε και καλλιεργείται συστηματικά μόνο στο Μεταγγίτσι Χαλκιδικής και είναι ξεχωριστό για το μοναδικό του άρωμα, την υψηλή περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ και την καλή αναλογία ελαϊκού οξέος με το λινελαϊκό και το λινολενικό που διαδραματίζουν διατροφικό και βιολογικό ρόλο καθώς και για τις πολύ πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τον Κοινοτικό Κανονισμό ελαιολάδου για τις σταθερές (Κ270, Κ232, ΔΚ), τα υπεροξείδια, τους κηρούς και την οξύτητα. Εκμεταλλευόμενοι τα παραπάνω χαρακτηριστικά του ελαιολάδου τονίσαμε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του για τον ανθρώπινο οργανισμό επιλέγοντας αυτοφυή αρωματικά φυτά, δημιουργώντας ένα μοναδικό προϊόν ανά τον κόσμο.

Μέρος α΄
‘‘Κάνε την τροφή φάρμακο σου και το φάρμακο τροφή σου’’

“Χρυσό Υγρό’’: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με έλαιο Rosmarinus officinalis

Το δεντρολίβανο, του οποίου η λατινική ονομασία σημαίνει ρόδο της θάλασσας ήταν γνωστό από τους αρχαίους Αιγυπτίους, Έλληνες και Ρωμαίους και έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαία Ελλάδα σε τελετουργίες σε ιερούς ναούς.
Το δεντρολίβανο θεωρείται φυσικό αντιοξειδωτικό και χαρίζει μεγάλη οξειδωτική σταθερότητα προσδίδοντας στο ελαιόλαδο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος. Επίσης θεωρείται ότι είναι: αφροδισιακό, αντιμικροβιακό αντισηπτικό ισχυρό, αιμοστατικό, αναλγητικό, καρδιοτονωτικό, στομαχικό, υπερτασικό και χωνευτικό.

Συνέχεια του άρθρου με λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους κωδικούς της σειράς "Αρώματα της Μεσογείου" θα ακολουθήσει σε επόμενες αναρτήσεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.