ΕΠΙΣΗΜΟ BLOG ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,με όνομα!
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου,σας καλωσορίζει στο blog elaiolado galano Metaggitsiou.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1924 και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί και εξυπηρετεί τα μέλη του.
Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες του συνεταιρισμού στρέφονται στην προώθηση των προϊόντων που παράγει ο τόπος μας.
Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι το κύριο προϊόν της περιοχής και η καλύτερη προώθηση τους στην αγορά και στο κοινό είναι ο στόχος μας.
Η βιολογική καλλιέργεια των ελαιοδέντρων με πιστοποίηση από τις εταιρείες BioHellas και Qways και της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πιστοποίηση από την TUV Hellas και με σύμβουλο την Αειφορική ΑΕ καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου,έπειτα από εργαστηριακές αναλύσεις, μας επιτρέπουν να ήμαστε σίγουροι για την ποιότητα του προϊόντος μας.

Σας Διασφαλίζουμε Την Ποιότητα,Μας Διασφαλίζεται Την Συνεργασία Και Την Επικοινωνία Μαζί Σας!

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
Metaggitsi, Chalkidiki, Greece
Agricultural Cooperative of Metaggitsi Chalkidiki produces and standartizes Extra Virgin Olive Oils of high quality. Tel:+30 2375092452 Mobile:+30 6950394670 FAX:+30 2375092452 email:agr.synetairismos.metagg@gmail.com www.metagitsi.gr

5/11/10

Βιολογικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Μεταγγιτσίου







Βιολογικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Μεταγγιτσίου

15 σχόλια:

  1. prasinos xrisos k xriso ygro tropos diakinisis emfialosi me entiketa katoxiromeni me vasi tis parapano onomasies einai ena ekseretiko kai spanio proion simvoyli dokimasteto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ελαιόλαδο γαλανό Μεταγγιτσίου είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα,τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες,οι ιδιότητες αυτές το καθιστούν ιδιαίτερα υγιεινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ena megalo eyxaristo ston an8ropo mas esto kai anonimos toy aksizi to kalitero katapliktiki pedia EYXARISTO-EYXARISTOYME

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ανταποδίδει τις ευχαριστίες και υπένθυμίζει πως όσα είναι γραμμένα αποδεικνύονται με αναλύσεις, κ.ά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ελαιόδενδρο αποτελεί ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή και η εκτεταμένη παρουσία αυτής της καλλιέργειας στο Μεταγγίτσι οφείλεται στο ήπιο κλίμα,στα ελαφριά εδάφη,στη γειτνίαση με τη θάλασσα και το λοφώδες της περιοχής στο οποίο ευνόείται ο άριστος φωτισμός και ο αερισμός των ελαιώνων, στοιχεία που καθορίζουν την άριστη ποιότητα του ελαιολάδου και συντελούν ώστε το παραγόμενο ελαιόλαδο να είναι πλούσιο σε χρωστικές, με έντονο χρωματισμό και ευχάριστη γεύση.Επίσης η έντονη παρουσία ελαιοδένδρων οφείλται στη δραστηριότητα του ανθρώπου,ο οποίος στην κυριολεξία διαμόρφωσε τις γεωργικές γαίες του Μεταγγιτσίου,αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες του εδάφους,επιλέγοντας φιλικές μεθόδους ως προς το περιβάλλον (βιολογική γεωργία). Στην περιοχή αυτή επικράτησε, με την πάροδο των αιώνων, μια τοπική ποικιλία,επονομαζόμενη "Γαλανό Μεταγγιτσίου", η οποία προσαρμόστηκε και μπόρεσε να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμα και σε τοποθεσίες που δεν είχαν αρκετά υψηλό ph εδάφους (5,97 ph).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελαιόλαδο - χοληστερίνη και καρδιακές παθήσεις: Το μοντέλο διατροφής των κατοίκων της Μεσογείου και ιδιαίτερα των Κρητικών περιλαμβάνει άφθονους υδατάνθρακες, αυξημένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, μικρές ή μέτριες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αρκετά όσπρια, μέτριες ποσότητες ψαριών και πολύ φυτικό λάδι, το οποίο κατά αποκλειστικότητα είναι ελαιόλαδο. Κάποιοι ερευνητές πρόσθεσαν και το κόκκινο κρασί, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που υποστήριξαν ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ίδιο το περιβάλλον της Μεσογείου καθώς και οι πολιτισμικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις που χαρακτηρίζουν τους λαούς της. Το ελαιόλαδο, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα από τα σημαντικότερα μονοακόρεστα λίπη, αυξάνει την "καλή" χοληστερίνη και μειώνει την "κακή", κτίζοντας ένα πολύ ισορροπημένο λιπιδικό σύστημα στο αίμα. Έτσι δρα απαγορευτικά στο σχηματισμό "πλακιδίων" λίπους στα αρτηριακά τοιχώματα, τα οποία εξελίσσονται τελικώς σε θρόμβους και επιφέρουν τα εμφράγματα της στεφανιαίας ή του μυοκαρδίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελαιόλαδο, παιδική ηλικία και ανάπτυξη εγκεφάλου - σκελετού: Η διατροφή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τα βρέφη και τα παιδιά καθώς βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σκελετού.
    Ελαιόλαδο και ανάπτυξη σκελετού: Ο Laval-Jeantet και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν το 1980 μια ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με το ρόλο των λιπιδίων στην ανάπτυξη των οστών του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία εμπλουτίζουν τα οστά με μεταλλικά στοιχεία.
    Ελαιόλαδο και αθλητική δραστηριότητα: Τα λιπίδια και οι υδατάνθρακες είναι δύο από τις σημαντικότερες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες, παρέχουν την κύρια χημική ενέργεια που είναι απαραίτητη για κάθε σωματική δραστηριότητα.
    Ελαιόλαδο και διαβήτης: Το λάδι της ελιάς σύμφωνα με τις σύγχρονες κλινικές παρατηρήσεις παίζει ένα δυναμικό ρόλο "συντήρησης" του ζαχαρώδη διαβήτη σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα σε μη ινσουλινο-εξαρτώμενο τύπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο αγνός φυσικός χυμός της ελιάς σαφώς και υπερτερεί έναντι κάθε άλλης λιπαρής ουσίας που χρησιμοποιείται στη διατροφή του ανθρώπου, είτε αυτή προέρχεται από το ζωικό βασίλειο (λαρδί, βούτυρο), είτε από το φυτικό (καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, φοινικέλαιο, παλμέλαιο, ηλιέλαιο).

    Το λάδι της ελιάς διαθέτει μοναδικά γευστικά, αρωματικά, θρεπτικά και βιολογικά στοιχεία, που το κάνουν εξαίρετη και αναντικατάστατη τροφή σε σχέση με όλα τα παραπάνω.
    Το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το εξαιρετικό παρθένο, είναι φυσικός χυμός που παράγεται από τον καρπό της ελιάς με φυσικές μεθόδους (σύνθλιψη, πίεση, φυγοκεντρική, οινολέα), χωρίς την προσθήκη χημικών βελτιωτικών και χωρίς καμία περαιτέρω κατεργασία. Γι'αυτό μπορεί και να καταναλωθεί αμέσως, όπως άλλωστε και όλοι οι φυσικοί χυμοί.
    Το ελαιόλαδο διαθέτει σημαντικές αρωματικές ουσίες και μικροσυστατικά που το καθιστούν την πλέον εύγευστη από όλες τις λιπαρές ουσίες.
    Η θερμιδική αξία του ελαιόλαδου δεν υπερβαίνει εκείνη των υπολοίπων λιπαρών ουσιών.
    Το ελαιόλαδο εμφανίζει, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες και τοκοφερόλες, ιδιαίτερη αντοχή στο τάγκισμα και την οξείδωση.
    Επειδή είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες, το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για το τηγάνισμα των τροφών, περισσότερο από οποιοδήποτε σπορέλαιο.
    Η χημική σύσταση του ελαιόλαδου είναι ιδεώδης για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός αυτού, το λάδι της ελιάς είναι εμπλουτισμένο με φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες, όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες ιατρικές μελέτες, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΛΙΑ
    Η εμφάνιση της ελιάς χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από φύλλα ελιάς που χρονολογούνται από την ολιγόκαινο περίοδο, συμπεραίνεται ότι η ελιά υπήρχε πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη. Ως πιθανοί τόποι καταγωγής, αρκετοί τη θέλουν να ξεκινά το "ταξίδι" της από τη Συρία και τη Μικρά Ασία, όπου υπάρχουν βουνοπλαγιές κατάφυτες από αγριελιές και άλλοι τη θέλουν να κατάγεται από την Αφρική και να διαδίδεται στην Κύπρο από τους Φοίνικες. Αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικές μαρτυρίες τη θέλουν να "δεσπόζει" ευρύτερα στη Μεσόγειο και να συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα καλλιεργούμενα δέντρα της. Λέγεται ότι στη περιοχή της Μεσογείου, η καλλιέργεια της χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. Πλάκες της 3ης χιλιετίας π.Χ. ανακαλύφθηκαν στη Συρία, με μαρτυρίες για την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή. Στον Λίβανο έχουν βρεθεί ελαιοτριβεία της εποχής των Φοινίκων, ενώ πλήθος αναφορών στην ελιά υπάρχει στην αραβική ποίηση και λογοτεχνία.
    Στη χώρα μας, απολιθωμένα φύλλα ελιάς βρέθηκαν στην καλντέρα της Σαντορίνης, σε ηλικία περίπου 500000-600000 ετών. Σύμφωνα με αρχαιολογικές πηγές, ο Μίνωας και οι διάδοχοι του ήταν οι πρώτοι προστάτες του ιερού δέντρου, το οποίο μάλιστα φαίνεται ότι εξασφάλιζε την οικονομική κυριαρχία της Κρήτης στον αιγαιοπελαγίτικο κόσμο. Στα ομηρικά χρόνια η χρήση του ήταν -κυρίως- τελετουργική και καλλωπιστική, αν και ο Όμηρος το ονομάζει "υγρό χρυσάφι" της διατροφής. Ο βρώσιμος καρπός της ελιάς εκείνη την περίοδο αποτελεί πολύτιμη τροφή, απαραίτητη για την επιβίωση των αγροτικών πληθυσμών και των ταξιδιωτών.
    Στην αρχαιότητα έχουμε αναφορές από τον Αριστοτέλη, ο οποίος θεωρεί την ελαιοκαλλιέργεια επιστήμη και Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιεί το ελαιόλαδο ως φάρμακο, επίσης ο νομοθέτης Σόλων συνέταξε τους πρώτους νόμους για την προστασία των ελαιοδέντρων.
    Η ελιά ως σύμβολο της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης δινόταν σε κήρυκες των νικημένων στους πολέμους για να διαπραγματευτούν για την ειρήνη, επιπλέον με κλαδί ελιάς (κότινος-αγριελιά)στεφάνων τους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
    Αλλά και στη μυθολογία, από την ιερή ελιά της Αθηνάς ως το ρόπαλο(από αγριελιά)του Ηρακλή και από τον Αρισταίο, των προστάτη των ελαιοκαλλιεργητών, έως την Ελαϊδα, την εγγονή του Διονύσου και προστάτιδα του ελαιολάδου, το δεντρο και τα πολύτιμα προϊόντα του τιμώνται ιδιαιτέρως. Επίσης στις θρησκευτικές παραδόσεις το λάδι έχει κυρίαρχο ρόλο. Σε δύο από τα επτά μυστήρια της ορθοδοξίας -βάφτιση και ευχέλαιο- χρησιμοποιείται το λάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο:
    Είναι παρθένο ελαιόλαδο. Η -κατά την ορολογία της ΕΕ -"διάμεση τιμή του ελαττώματος" στην οργανοληπτική αξίολόγηση είναι 0. Η μέγιστη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, είναι 0,8 γρ σε 100 γρ λαδιού (μέχρι την 01. Νοέμβρη 2003 η μέγιστη αυτή τιμή ήταν 1,0 γρ σε 100 γρ λαδιού).
    Ο αριθμός των υπεροξειδίων μετριέται στη μετρική μονάδα "Milliequivalent/ Ο2Κg" (χιλιοστά ισοδυναμίας οξυγόνου ανά 1 Κg βάρους, συντομογραφία: meq ή mEg Ο2Κg ή και mEg Ο2/Kg ).
    Στην περίπτωση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ο αριθμός υπεροξειδίων εκφρασμένος σε meq Ο2Κg λάδι είναι μικρότερος ή ίσος του 20, η σταθερά Κ232 είναι μικρότερη ή ίση 2,50, η σταθερά Κ270 μικρότερη ή ίση του 0,22 η δε σταθερά ΔΚ μικρότερη ή ίση με 0,01.
    Ακριβείς λεπτομέρειες για τον έλεγχο ποιότητας αυτής της κατηγορίας σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ αρθ. 1989/2003:

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.