ΕΠΙΣΗΜΟ BLOG ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,με όνομα!
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου,σας καλωσορίζει στο blog elaiolado galano Metaggitsiou.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1924 και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί και εξυπηρετεί τα μέλη του.
Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες του συνεταιρισμού στρέφονται στην προώθηση των προϊόντων που παράγει ο τόπος μας.
Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι το κύριο προϊόν της περιοχής και η καλύτερη προώθηση τους στην αγορά και στο κοινό είναι ο στόχος μας.
Η βιολογική καλλιέργεια των ελαιοδέντρων με πιστοποίηση από τις εταιρείες BioHellas και Qways και της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πιστοποίηση από την TUV Hellas και με σύμβουλο την Αειφορική ΑΕ καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου,έπειτα από εργαστηριακές αναλύσεις, μας επιτρέπουν να ήμαστε σίγουροι για την ποιότητα του προϊόντος μας.

Σας Διασφαλίζουμε Την Ποιότητα,Μας Διασφαλίζεται Την Συνεργασία Και Την Επικοινωνία Μαζί Σας!

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
Metaggitsi, Chalkidiki, Greece
Agricultural Cooperative of Metaggitsi Chalkidiki produces and standartizes Extra Virgin Olive Oils of high quality. Tel:+30 2375092452 Mobile:+30 6950394670 FAX:+30 2375092452 email:agr.synetairismos.metagg@gmail.com www.metagitsi.gr

6/3/12

Στο περιοδικό Ελιά και Ελαιόλαδο: Το Χρυσό Υγρό που κατακτά τις ξένες αγορές

Γαλανό με αιθέρια έλαια
 Επιπλέον, ο Συνεταιρισμός επιδιώκει να κατοχυρώσει το Γαλανό ως Προϊόν Ονομασία Προέλευσης και προχώρησε πριν από περίπου ένα χρόνο στην υποβολή πρότασης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, πραγματοποιεί άνοιγμα σε μια νέα αγορά παντρεύοντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Γαλανό με ευρεία γκάμα αιθέριων ελαίων που καλλιεργούνται στην περιοχή από παραγωγούς-μέλη του Συνεταιρισμού. Το ελαιόλαδο διατηρεί τις σταθερές του παρά την πρόσμειξη των αρωματικών ελαίων και η ημερομηνία λήξης του υπολογίζεται στους 12-18 μήνες.
Το προϊόν φέρει την ετικέτα «Εξαιρετικό» και προσφέρει στον οργανισμό τα οφέλη του ελαιολάδου και των φαρμακευτικών – αρωματικών φυτών. Ο Συνεταιρισμός διαθέτει περισσότερα από 15 προϊόντα με βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό, μελισσόχορτο, μέντα, θυμάρι, λεβάντα, χαμομήλι, κά. Ήδη γίνονται δειγματισμοί σε χώρες του εξωτερικού, ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες πωλήσεις.
Μέσα στο 2012, δε, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός θα αποκτήσει και το δικό του εμφιαλωτήριο υλοποιώντας επένδυση ύψους 200000 ευρώ. Το σχέδιο του Συνεταιρισμού προβλέπει τη δημιουργία μια ς μονάδας παραγωγικής δυναμικότητας 17000 φιαλών/ώρα, η οποία επιδιώκεται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής. Η σχετική αίτηση θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα αλλά κόμη και εάν δεν εγκριθεί το εμφιαλωτήριο θα γίνει με ίδια κεφάλαια.

Τα χαρακτηριστικά της ελιάς Γαλανό
Η ποικιλία Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής καλλιεργείται στην περιοχή Μεταγγίτσι σε ποσοστό 90% και θεωρείται παραγωγική και ανθεκτική στο ψύχος και στην ξηρασία. Το δέντρο της ελιάς είναι χαμηλό και έχει σφαιρικό σχήμα, τα φύλλα της είναι μικρά 6,5-1,3 και ο καρπός της είναι ωοειδής ή στρογγυλός. Η ποικιλία Γαλανό Μεταγγιτσίου κατατάσσεται στις μεγαλόκαρπες με σχέση σάρκας προς πυρήνα 6,8:1 και μεγέθη που ποικίλουν από 150-200 τεμάχια ανά κιλό. Η χρήση της είναι διπλή, για παραγωγή βρώσιμου ελαιοκάρπου και ελαιολάδου και η απόδοση της σε λάδι είναι 16-21%.
Όπως εξηγεί ο κ. Βλαβής, εξαιτίας της ποικιλίας, του μικροκλίματος και της σύστασης του εδάφους το ελαιόλαδο Μεταγγιτσίου αποκτά ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Οι παραγωγοί-μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου είναι ενταγμένοι σε βιολογικά προγράμματα ή στην ολοκληρωμένη διαχείριση και πιστοποιούν την παραγωγή τους από τις εταιρείες bioHellas και Qways και την Tuv Hellas με σύμβουλο την Αειφορική ΑΕ. Τα προϊόντα των παραγωγών-μελών διακινούνται μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ο οποίος είναι πιστοποιημένος από την εταιρεία bioHellas.
Ο Συνεταιρισμός θέλοντας να διασφαλίσει την ποιότητα του ελαιολάδου του θέτει προϋποθέσεις στους παραγωγούς του για τη συγκομιδή, την επεξεργασία, την παραλαβή και την τυποποίηση του. Οι καλλιέργειες των παραγωγών ελέγχονται από εταιρείες πιστοποίησης αλλά και από το τμήμα γεωπονικού και το τμήμα αναλύσεων του ίδιου του συνεταιρισμού. Επίσης τα ελαιόλαδα που παραλαμβάνει ο Συνεταιρισμός θέτονται στη διαδικασία αναλύσεων ώστε να διασφαλίζεται υπεύθυνα η ποιότητα του προϊόντος. «Τα όρια ανά κατηγορία που έχει θεσπίσει ο συνεταιρισμός για την παραλαβή του ελαιολάδου είναι πολύ μικρότερα από το ανώτατο όριο που θέτει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και η Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί.
Στο θέμα της τυποποίησης επιλέγονται φιάλες μικρής ποσότητας, με μεγαλύτερη αυτή του 1lt, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί από το κοινό σε επιθυμητό χρόνο, αν και το ελαιόλαδο παρουσιάζει αντοχή στην οξείδωση και η σφράγιση των φιαλών με βουλοκέρι, κίνηση που θεωρήθηκε πρωτοποριακή, αφού δεν κυκλοφορεί πουθενά στον κόσμο κάτι ανάλογο στην κατηγορία του ελαιολάδου. «Το βουλοκέρι είναι ένας ασφαλής τρόπος όχι μόνο για τη διατήρηση των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, αλλά και για την αποφυγή νοθείας αφού σε κάθε εμπορική δραστηριότητα αλλάζουμε τη χημική σύσταση από το βουλοκέρι», υπογραμμίζει ο κ. Βλαβής.
Βασικές προδιαγραφές για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταγγιτσίου είναι:
  • Μεταφορά του ελαιοκάρπου, εντός 24ώρου.
  • Αποθήκευση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, σύμφωνα με την οξύτητα.
  • Περαιτέρω αναλύσεις για κάθε δείγμα παραγωγού(προφίλ λιπαρών οξέων, κά).
  • Αναγραφή κωδικού παραγωγού σε κάθε φιάλη.
  • Την εξαγωγή του ελαιολάδου σε ελαιοτριβεία που πληρούν τις προδιαγραφές.
  • Τη σφράγιση των φιαλών με βουλοκέρι.
  • Τη συμμετοχή των παραγωγών σε σεμινάρια-ημερίδες και
  • Η επιλογή για βιολογική καλλιέργεια ή ολοκληρωμένη διαχείριση.
Επιμέλεια Δημοσίευσης: Κασάπη Παυλίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.